Crítiques i comentaris

- Andreu Rami. "Teatre Barcelona".
9 de desembre de 2013:


Oferta 2×1: Lorca y Miguel Hernández, “mejor precio y calidad”
Els textos poètics i teatrals de Federico Garcia Lorca i Miguel Hernández són caramelets que cal anar retrobant cada uns quants mesos. A Porta4 fan unremix de “Grans Èxits” dels autors, posats en escena de manera didàctica, divertida i emocionant. Amb el pack 2×1 s’inclouen diverses anècdotes dels autors, de la seva vida i la seva relacio amb la cultura i la Guerra Civil.
Ideal per grans coneixedors dels versos dels andalusos i per a qui no n’hagi sentit mai cap.

- Josep Maria Vilaplana. "Jove Espectacle". 
9 de març de 2012:


Uns drames, uns sants, teatre per a escolars del bo
"Ahir dijous pel matí vaig assistir a la representació d'UNS DRAMES, UNS SANTS de la jove companyia Retret Teatre, que es dedica a recórrer els instituts, i fer aquest i altres espectacles sobre obres literàries que els joves de Batxillerat tenen com a lectures obligatòries a literatura, en aquest cas, catalana.
Jove companyia, perquè joves són els seus components, sortits de l'Institut del Teatre, que varen decidir apostar per aquesta manera de difondre el teatre entre els joves. Cadascun d'ells, a més, treballa en diferents espectacles, uns per a joves en campanya escolar, com la Lara, o bé espectacles de gran format, com l'Ivan, un dels protagonistes de La Ventafocs de La Roda.
Com ells mateixos m'han dit, s'estimen més fer aquest espectacle a les aules, més que no pas a sales d'actes, perquè aposten per la proximitat del públic.
Puc certificar que aconsegueixen l'atenció d'aquest públic jove, que tots sabem que és difícil, amb una aposta pel bon teatre de text. UNS DRAMES, UNS SANTS, és una bona dramatúrgia, que en una hora aproximadament, i en base al treball gairebé exclusiu de 3 actrius i un actor, escenifica les principals línies argumentals de Laura a la ciutat dels sants, de Miquel Llor, i algunes Escenes Rurals de Caterina Albert/Víctor Català ("Idil·li xorc", "Parricidi" i "Agonia"), posades amb força encert, enmig de les escenes de la primera.
El resultat és força bo. Només els calen alguns elements de vestuari i objectes (les escenes rurals utilitzen alguns titelles i ombres, força ben adaptats per a públic no infantil), una direcció precisa de Joan M. Albinyana i una interpretació excel·lent dels quatre integrants de la companyia, totalment concentrats durant tota la funció, i conferint un ritme precís que el públic, al menys en la funció d'ahir, va correspondre amb silenci i atenció durant tota l'hora, malgrat que l'espai era poc adient: peu pla, llum de dia, constants entrades i sortides de l'aula...
Una digníssima, per a mi, posada en escena d'una obra que, amb alguns retocs, podria fer-se perfectament en qualsevol sala de petit format (l'aposta per la proximitat de l'espectador així ho demana) per a públic general, i segur que agradaria més que algunes coses que un servidor ha vist en els darrers mesos en aquest espais."


- Carme Cruelles. Institut Els Alfacs (Sant Carles de la Ràpita). 
4 d'abril de 2012: 

"La representació que vam veure divendres 9 de març va ser realment un espectacle digne dels millors teatres. Una posada en escena fresca, jovial i gens ensopida.Cal destacar la intel·ligència i la gràcia per part dels actors i les actrius per posar-se "literalment" el públic a la butxaca. A més, cal destacar l'enginy a l'hora d'adaptar el llenguatge "mascle" de Víctor Català. No sabria dir-vos quin conte estava més ben aconseguit: "Idil·li xorc" capta la innocència a la perfecció dels dos personatges principals, "Parricidi" està ple de lirisme a pesar del tema i gràcies a unes ombres xineses molt ben aconseguides i "Agonia" desprèn en la mida justa el dramatisme del conte i acosta els personatges d'una manera excel·lent i molt adequada a un públic adolescent una mica difícil de sorprendre.
Pel que fa a Laura a la ciutat dels sants, són capaços de muntar en un breu espai de temps els trets principals de la novel·la; de manera natural i gens impostada aconsegueixen sorprendre'ns i emocionar-nos amb tots els moments àlgids de l'obra. A destacar la força dramàtica que l'actriu Bàrbara Roig desprèn en el moment de la mort de la filleta, excel·lent. Per altra banda, subratllem la frescor de Lara Díez sobretot interpretant mossèn Ferro Vell i la sensualitat que emana en el paper de Laura. Ivan Padilla explota el seu potencial físic i amb total naturalitat i domini va filant el personatges masculins que se li van oferint. Cesca Vadell, al seu torn, matisa el personatge de Laura també excel·lentment. Joan M. Albinyana, el director, ha sabut fer una bona tria d'actors i actrius i un treball sublim. 
Felicitats nois, des d'aquí la Ràpita us desitgem molta sort, ja que realment vam gaudir d'un espectacle dels bons!"